BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 6 iunie 2013

ALEXANDR PUSKIN 214 ANI DE LA NASTERE

       Alexandr Pușkin a marcat prin prezența sa insolită societatea și literatura rusă a veacului al XIX-lea. 
    Aristocrat prin naștere și revoluționar prin vocație, adulat și hulit de contemporani, ținut în mare cinste la Curte sau exilat în cele mai îndepărtate provincii ale Imperiului, Pușkin a reușit să transforme noianul de experiențe și trăiri proprii, dar și solida sa cultură, într-un izvor de inspirație pentru opere literare predestinate a rezista timpului și schimbărilor de mentalitate.
    Alexandr Sergheevici Pușkin -s-a nascut in . 6 iunie 1799( d. 10 februarie 1837) si a fost un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică.
     A fost considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne
     Comparat adesea cu Don Juan, Aleksandr Sergheevici Puskin   a trait 113 povesti de dragoste si a  murit tanar, impuscat intr-un duel.
      Focul inimii a fost stins cu un foc de arma 
      Temperamentul vulcanic al lui Puskin s-a manifestat atat in dragoste, cat si in opera sa. 
      Versurile sale indraznete, indreptate impotriva sclaviei, ce luase amploare in Rusia, si epigramele ironice la adresa tarului Alexandru I al Rusiei, i-au adus in scurt timp exilul. 
      In 1820, la numai 21 de ani, dupa ce scrie poemul "Oda libertatii", tarul ordona indepartarea poetului incomod din capitala. Apropiatii il salveaza de la o deportare in Siberia si Puskin, sub forma unui exil deghizat ,este trimis  in Basarabia.

     Pentru frumoasele sale poezii de dragoste, cat si pentru curajul cu care incriminase regimul despotic al tarului, Puskin era  considerat poetul neamului.




 SURSA -WIKIPEDIA
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu