BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 19 decembrie 2015

LEGENDA SI POVESTEA LUI MOS CRACIUN


Mos Craciun face parte din copilaria fiecarui micut, pentru care aceasta magie face ca intreaga sarbatoare sa fie mai frumosa. Povestea lui Mos Craciun i-a fermecat pe micuti din toata lumea, vreme de cateva secole.

Peste tot, Mosul vine in noaptea de Ajun, adica in seara zilei de 24 decembrie, si le lasa cadouri frumoase celor mici. Mosul s-a nascut acum cateva sute de ani, iar dragostea sa pentru copii l-a facut sa le imparta cele mai frumoase cadouri.

Mosul zboara cu sania si renii sai fermecati si coboara incet pe hornul casei, pentru a le lasa micutilor cadourile pe care acestia si le doresc. In restul anului, Mosul este ocupat facand jucarii pentru ziua cea mare cand va trece pe la toti copii sa le lase cate ceva sub brad.
Desigur, mosul are cateva ajutoare care ii sunt alaturi in fiecare zi pentru a putea confectiona cadouri pentru milioane de copii din intreaga lume. Elfii si spiridurii Mosului confectioneaza jucarii zi de zi pentru a fi totul gata in ziua Craciunului. Legenda spune ca Mos Craciun locuieste in Laponia, unde de fapt este Craciun in fiecare zi. In Laponia este tot timpul zapada, acesta fiind cu adevarat un tinut de poveste.

Mos Craciun primeste scrisori de la copiii din toata lumea. Multe mamici ii incurajeaza pe cei mici sa ii scrie Mosului care poate primi scrisoarea lor direct in Laponia.

In vreme ce unele traditii spun ca Mosul primeste scrisoarea prin posta, altele indica ca Mos Craciun primeste scrisorile ce sunt arse in foc. Astazi, unii copii chiar ii scriu Mosului prin email. In unele tari, cei mici ii lasa si ei ceva Mosului. Micutii pregatesc pentru Mos Craciun un pahar cu lapte si cateva prajiturele pentru a ii potoli foamea si setea Mosului, dupa drumul lung.

Cum a aparut Mos Craciun?
Legenda lui Mos Craciun spune ca Maica Domnului i-a cerut adapost pentru a il naste pe pruncul Iisus Craciunesei, care a trimis-o sa nasca in grajdul vitelor de teama sotului ei, care era rau si necredincios. Cand Craciun afla de acest lucru isi pedepseste nevasta, dar Maica Domnului o ajuta printr-o minune.

Vazand aceasta minune, Craciun isi da seama ca Iisus Hristos s-a nascut, isi cere iertare si se caieste atat de mult incat imparte din averea sa la toti copii sarmani. De aici apare legenda existentei lui Mos Craciun.

Legenda noua a lui Mos Craciun a aparut in Germania. De fapt, aceasta este legenda conform careia Mosul poarta o barba alba si haine rosii. Totusi, aceasta imagine a devenit populara peste tot in lume odata cu reclamele la Coca-Cola. In timp, aceasta imagine a evoluat atat de mult, incat acum este prezenta peste tot in lume, nu conteaza ca apare in reclame, in magazine, pe diverse produse sau in filme. Mos Craciun a devenit acum cel mai important simbol al Craciunului.

Noaptea de Ajun este asteptata de toti micutii care sunt nerabdatori sa vada ce le-a lasat Mosul sub brad. De Craciun, toata lumea se aduna in jurul bradului, canta colinde si urmaresc frumoasele luminite de Craciun.

SURSA-https://www.facebook.com/notes/micutzro/legenda-si-povestea-lui-mos-craciun/820094834714112

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu