BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 20 mai 2017

ZIUA MONDIALA A METROLOGIEI

Ziua Mondială a Metrologiei comemorează semnarea Tratatului de la Paris, Convention du Metre, din 20 mai 1875, semnat iniţial de 17 state, dar la care au aderat deja 52 de ţări.
Este o zi în care toate ţările lumii care beneficiază de un singur sistem coerent de măsurători, bazat pe Sistemul Internaţional de Unităţi (SI), sărbătoresc realizările ştiinţifice, tehnologice şi economice care au fost posibil de realizat datorită acestui tratat.
Dacă sistemul internaţional de măsurători ar înceta să fie funcţional, lumea dezvoltată de astăzi ar intra în colaps. Instituţiile şi oamenii care asigură buna funcţionare a acestui sistem sunt discreţi şi aproape nici că nu ştim de existenţa lor.
În România, forul competent îl reprezintă Institutul Naţional de Metrologie, respectiv Biroul Român de Metrologie Legală.
Astfel, Ziua Mondială a Metrologiei este într-un fel şi o aniversare a realizărilor unor importante instituţii şi a unor reputaţi savanţi români şi, nu în ultimul rând, a politicii de înnoire şi progres a unor proeminenţi înaintaşi, precum Domnitorul A.I. Cuza, care au pus bazele unei Românii moderne.
Ziua Mondială a Metrologiei poate însemna astfel o zi de sărbătoare, de aducere aminte şi de omagiere a unor înaintaşi de valoare, dar poate reprezenta şi ocazia de a ne informa cu privire la aspectele ştiinţifice, tehnice şi juridice ale metrologiei care guvernează, într-un anume sens, economia şi viaţa noastră de astăzi.SURSA-http://www.boncafe.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu