BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 8 iunie 2017

ZIUA MONDIALA A OCEANELOR

Ziua mondială a oceanelor este marcată anual la 8 iunie și are rolul de a reaminti importanța pe care o au oceanele în ceea ce privește influența asupra planetei și a speciei umane. Această zi a fost inițiată la Summitul Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro, la 8 iunie 1992. Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.
Tema pentru 2016 este "Oceane sănătoase, o planetă sănătoasă" ("Healthy oceans, healthy planet"), de asemenea, în acest an se pune accent pe susținerea unui efort special de a stopa poluarea cu materiale plastice, potrivit www.un.org. Poluarea cu materiale plastice reprezintă o amenințare serioasă, deoarece se degradează foarte lent și poluează căile navigabile pentru o perioadă lungă de timp. În plus, impactul poluării cu astfel de materiale afectează sănătatea animalelor acvatice. Totodată, oamenii de știință se tem de impactul asupra sănătății pentru om.
Organizația Națiunilor Unite sărbătorește Ziua mondială a oceanelor la sediul ONU și va anunța câștigătorii "Annual World Oceans Day Oceanic Photo Competition" din 2016.
Cu fiecare ediție, un număr tot mai mare de țări și organizații sărbătoresc această zi, promovând ocrotirea oceanelor de pe planeta noastră, și legătura noastră directă sau indirectă cu acestea. Fie că locuim pe țărm sau nu, putem organiza și participa cu toții la evenimente care au ca scop ocrotirea oceanelor. Din cauza provocărilor enorme cu care se confruntă acest imens sistem ecologic a devenit necesar ca întreaga populație a planetei să ia măsuri pentru a proteja oceanele, pentru generațiile prezente și viitoare. Poluarea globală și pescuitul în exces au dus la scăderea drastică a populației majorității speciilor marine. Marea diversitate de viață a oceanelor oferă o mare parte din alimentele cu care ne hrănim, resurse pentru medicamente și alte elemente esențiale, de care avem nevoie pentru a supraviețui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu